Yhteystiedot >

Saikkolantie 41, 53400 Lappeenranta

050 - 490 3110 / info@turkialla.fi

Infoa lämmittäjälle

Infoa lämmittäjälle

Energiatehokas puulämmitys

Parhaimmillaan uuninlämmitys luo lämmintä tunnelmaa ja säästää samalla sekä ympäristöä että kukkaroa. Nykyaikaiset varaavat leivinuunit ja takat ovat syntyneet vuosisataisen perinteen ja kehitystyön tuloksena. Oikein käytettynä nykyaikainen uuni kilpailee niin lämmityksen hyötysuhteen kuin puhtauden suhteen minkä tahansa muun lämmitysmuodon kanssa ja takaa vertaansa vailla olevan asumismukavuuden ankarimmissakin sääolosuhteissa.

Polttopuun tärkein laatuominaisuus on sen kuivuus, joka ilmoitetaan kosteusprosentteina. Hyvän polttopuun kosteusprosentti on 15–20.

Kosteat puut käyvät kukkarolle

Poltettaessa 10 kiloa koivua, jonka kosteus on 20 prosenttia, siitä höyrystyy palaessa kaksi litraa vettä. Sama määrä lähes tuoretta koivua, jonka kosteusprosentti on 40, sisältää vettä vastaavasti neljä litraa. Kosteuden vuoksi se tuottaa 30 prosenttia vähemmän hyödynnettävää lämpöä kuin kuiva koivu.

Tulisijan sytytys

Tärkein hetki puun poltossa on sytytysvaihe. Sytytystavalla voit vaikuttaa merkittävästi haitallisten päästöjen määrään. Puiden asettelulla voidaan ohjata arinan alta tulevaa palamisilmaa sekoittumaan tehokkaasti pyrolyysikaasuihin. Asettele polttopuut uuniin ilmavasti päältä sytyttämistä varten. Näin pyrolyysikaasujen vapautuminen on hallittua ja palamisilman määrä riittävä. Kun puut palavat hyvin, päästöt jäävät minimiin ja niistä vapautuu enemmän lämpöenergiaa.
Kuivaa ja laadukasta polttopuuta käyttämällä varmistat, että tulisija ja hormi kestävät puhtaampana.

Eri puulajien lämpöarvoja ja irtokuutiometripainoja sekä energia sisältö

Kuivan polttopuun (kosteus 20%) lämpöarvo, irtokuutiometripaino ja energiasisältö puulajeittain.

Puulaji Lämpöarvo (kWh/kg) Paino (kg/i-m3) Energiasisältö (kWh/i-m3)
Koivu 4,15 243 1010
Mänty 4,15 195 810
Kuusi 4,10 193 790
Leppä 4,05 183 740
Haapa 4,00 198 790